A kalocsai hímzés művészete a 19. század 2. felében született. Eredetileg ez a hímzés/ kézimunka kizárólag fehér volt és a mintázatot lyukak alkották.

A kalocsai hímzés / kézimunka fejlődése a kalocsai nyomda megjelenésének köszönhető 1860-ban. A kalocsai és Kalocsa környéki asszonyok kész hímzési mintához juthattak, de szerettek saját kezűleg is alkotni mintákat. Kevés asszony értett minta rajzolásához, ám sokan voltak, akik jártasak voltak a hímzésben. A kompozíciók rendkívül egyszerűek és rendezettek voltak. A motívumokat a természetből kölcsönözték: szőlőfürtök, gyöngyvirág, nefelejcs, ibolya stb.

A kalocsai hímzés művészete egyre divatosabbá vált. A 19. század végére ez a hímzés kreatív újításokon ment keresztül. A lyukhímzés helyett teret nyertek a kitöltött minták, de sok népművész szerette ötvözni a két kézimunka stílust.

A motívumkincs egyre gazdagodott / bővült, mivel a művészek egyre kreatívabbakká váltak. A tulipán motívuma, a paprika, a búzavirág ebben az időszakban jelentek meg.

A századfordulón egyre több asszony vált jártassá a mintaírásban, rajzolásban, kalocsai hímzési mintákat alkotva. A fiatal lányok megtanulták a hagyományos motívumokat, s képzelőerejüket követve megújították azokat.

A tradicionális fehér hímzést követte a fekete, a kék-fekete, a kék-piros stílus. Ezek a színek megjelenhettek önállóan, de kombinálva is. A 20. század kezdetén teret nyert a zöld, a rózsaszín és a sárga, mely színeket mérsékelten használták. A lyukhímzés azonban fehér maradt. A fehér hímzés, az ún. ókalocsai (régi, öreg) hímzés tisztaságot, ártatlanságot szimbolizál. Kedvelt motívuma a szív alakú virág, mely az élet és a szeretet jelképe lett.

A népművészek akkor jutottak erős színtartó fonalhoz, amikor 1912-ben fonalgyár jött létre Nagyatádon. Hímeztek terítőket, ingeket, blúzokat, zsebkendőket stb.

A hagyományos népviselet színe függött a viselője életkorától. A legszínesebb magyar hímzést a menyasszony viselte, színvilága életörömöt sugall. Az idősebbek viselete sötét tónusú volt. Ez volt a kék-lila-zöld kombináció, melyet a mai napig is szomorú kalocsaiként ismernek.

Kérjük tekintse meg általunk készült videonkat: